Een leuke wandeling in Amsterdam


Rondom het Rembrandthuis is veel te zien

Zondag 4 februari gingen mijn vrouw en ik naar het Rembrandthuis in Amsterdam. Een bezoek aan de voormalige woning van de schilder stond al heel lang op het programma maar door omstandigheden was het er niet eerder van gekomen.
Omdat er in de omgeving veel te zien is besloten we om eerst wat rond te lopen en foto’s te maken. Onze wandeling startte bij de Blauwbrug. Van daar liepen we langs de Amstel over de Ir.R. Bijvoetbrug naar de Staalmeestersbrug die ook wel de lovebridge wordt genoemd omdat verliefde stelletjes er slotjes aan bevestigen en daar selfies maken.
Soms zitten er enorme grote bossen aan de brug waardoor de brug steeds zwaarder wordt. Daarom worden de slotjes er regelmatig af geknipt. Van af de brug heb je een goed zicht op de toren van de Zuiderkerk.
We besluiten om langs de Groenburgwal in de richting van de kerk te lopen. Aan het eind van de Groenburgwal gaan we rechtsaf de Raamgracht op. Bij de St Antoniesluis moeten we een paar treden naar boven. Vervolgens steken we de Jodenbreestraat over want daar heb je een geweldig uitzicht op de Monterbaanstoren in de verte.
We lopen langs de Hema in de richting van het Jonas Daniël Meijer plein. Daar maken we wat foto’s van de Portugese Synagoge. Op dat plein staat ook het monument “de Dokwerker”.
Het beeld herinnert aan de Februaristaking in 1941 tegen de Jodenvervolging. De herdenking is op 25 februari. We steken het Mr Visserplein over en lopen naar het Waterlooplein. Iedere dag behalve op zondag wordt daar van 9.30 tot 18.00 een vlooienmarkt gehouden.
Toen ik klein was dacht ik dat er op een vlooienmarkt in echte vlooien werd gehandeld. Dat leek me smerig maar het is een antiek en curiosamarkt. We maken nog een paar plaatjes van de Mozes en Aäronkerk en lopen terug de Jodenbreestraat in.
Het Rembrandthuis lokt. Op deze zondag waren er gelukkig veel minder toeristen als in de zomer. Dan komen er busladingen tegelijk naar het oude huis om binnen te kijken.
Bekijk de overige foto’s op de facebookpagina bij https://www.facebook.com/pg/classiccarsandlifestyle/photos/?tab=album&album_id=1424511211007791

 

Oude artikelen