Begijnhof Amsterdam

Midden in Amsterdam in het hartje van de stad is een unieke plek te vinden. Het is een oase van rust. Het is het oude Begijnhof. De huizen die er nu te zien zijn zijn van steen maar oorspronkelijk waren de woningen van hout. Nu staat er nog maar één houten huis. Dat stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw en is in 1956 en 1957 volledig gerestaureerd. De andere houten huizen zijn bij de grote stadsbranden in 1421 en 1452 verwoest. De historie van het Begijnhof in Amsterdam gaat terug tot 1346. Toen werd het voor het eerst vermeld. 
Het huidige Begijnhof bestaat uit twee hoven. Wanneer je van af het Spui de deur naar het Begijnhof door gaat kom je bij het oudste deel. Dat is het kleine hof waar vroeger de houten huizen stonden die bij de stadsbranden zijn ver-woest. Dat hof zit ingesloten tussen de ingang aan het Spui en de Engelse kerk. Daar staat ook het enige resterende houten huis. Voorbij de Engelse kerk kom je in het tweede hof. Dat strekt zich uit tot het Amsterdams Historisch Museum.
Van 1578 tot 1795 mocht in Amsterdam het katholieke geloof niet openlijk wor-den beleden. Maar de Begijnen werden gedoogd. Ruim tweehonderd jaar was de Begijnhof een katholieke enclave in overwegend protestants Amsterdam. De Gotische Hofkerk uit 1419 werd in 1607 aan de protestante Engelse gemeen-schap geschonken. De katholieken moesten gebruik maken van schuilkerken.
De allereerste keer dat ik in de zeventiger jaren van de vorige eeuw door de deur van het Begijnhof in Amsterdam liep was ik direct overrompeld door de aparte  sfeer die er op het Begijnhof heerste. In hartje stad was er op het Begijnhof niets te merken van alle hectiek die buiten de muren aanwezig was. Door allerlei rede-nen kwam ik er steeds minder en op een bepaald moment helemaal niet meer. Een paar jaar geleden begonnen we steeds vaker op de zondag naar Amsterdam te gaan en wat rond te lopen. Maar het Begijnhof kon
ik niet meer terug vinden hoe ik ook zocht. Toen mijn vrouw en ik op een zondag in maart 2017 over het Spui liepen stond er een deur open. Er stond ook een billboard met een uitnodiging om binnen te komen kijken in de Engelse kerk. Samen met tientallen toeristen liepen we door die deur en tot onze verbazing  betraden we na vele jaren eindelijk weer het unieke Begijnhof. We hebben ons uitgeleefd met de camera en ook een video gemaakt. 
Klik op https://youtu.be/9JAIcfuC-6Y om die te zien. 

Oude artikelen