Jachtschotel
Nu het weer eerder donker wordt en de temperatuur zakt
smaakt een stevige ouderwetse stoofschotel buitengewoon goed. Jachtschotel is een ouderwets
lekkere stoofschotel waar je de tijd voor moet nemen om hem te bereiden.
Je maakt jachtschotel met stoofvlees, bruine bonen, ui, laurierblaadjes, zwarte peper, bouillonblokje, kruidnagel, margarine. Jachtschotel is bij uitstek geschikt voor hele koude dagen in de herfst, de winter en de vroege lenteperiode.
Je maakt jachtschotel met stoofvlees, bruine bonen, ui, laurierblaadjes, zwarte peper, bouillonblokje, kruidnagel, margarine. Jachtschotel is bij uitstek geschikt voor hele koude dagen in de herfst, de winter en de vroege lenteperiode.
Wat voor keukengerei heb
je nodig?
-een pan
om de jachtschotel in te stoven. De mijne is van Le Creuset
-een set
vlammenspreiders wanneer je net als ik op gas kookt
-een
koekenpan om de ui in te fruiten
-een
ovenschaal
-een
zeef
De
ingrediënten
-sucadelapje
-blik of
pot bruine bonen
-uien
-laurierblaadjes
-zwarte
peper
-bouillonblokje
-kruidnagel
-margarine
Maak de
gewenste hoeveelheid uien schoon en snipper ze klein. Fruit ze in een koekenpan
met wat margarine op een laag vuur lichtbruin. Snij de sucadelapjes in kleine
stukjes. Ik haal de grotere stukken vet er uit. Braad de stukjes vlees in de
braadpan met wat margarine rondom bruin. Open het blik of de pot bruine bonen
en giet het vocht bij het vlees in de braadpan. Vang de bonen op in de zeef en
voeg daarna zoveel bonen aan het vlees toe als gewenst. Voeg het bouillonblokje
toe en een paar laurierblaadjes en wat zwarte peper en een heel klein beetje
kruidnagel. Doe de deksel op de pan en zet de pan op de kleinste gaspit op de
vlammenspreiders. Doe de uitjes als ze lichtbruin gefruit zijn ook in de pan en laat de inhoud rustig twee uur sudderen.
Proef dan of alles op smaak is en voeg
eventueel extra peper of kruidnagel toe. Het stoofvlees is na twee uur stoven
al wel eetbaar maar wordt veel lekkerder wanneer je nog minimaal een uur wacht. Doe daarom
de deksel terug op de pan en laat de jachtschotel nog zeker een uur sudderen. Maak ondertussen puree.
Wanneer
de jachtschotel op smaak is giet ik de inhoud uit de braadpan over in een
ovenschotel. Daar strijk ik voorzichtig een laag van de aardappelpuree over. Daar
overheen kruimel ik een beschuit. Op de laag puree en het beschuitkruim leg ik
een paar kleine stukjes margarine. Nu gaat de ovenschaal in de oven die ik op
de grillstand heb gezet met de warmte van boven. Wanneer de bovenkant mooi
bruin is haal ik de jachtschotel uit de oven en serveer op voorverwarmde
borden. Je zou
er verse kropsla of komkommer of tomaat bij kunnen serveren. Hier is een leuke
video https://youtu.be/TUQvhwbHFVU. Bon appetit!