Zandvoort 500 was uiterst spectaculair.

Waterballet bij Zandvoort 500!

Zaterdag 18 november werd op het circuit van Zandvoort de eerste race van het winterseizoen gereden. Het was een lange afstandsrace met twee rijders. De race zou 117 ronden of 4 uur of 500 kilometer duren.
De deelnemende auto’s waren geen classic cars maar moderne auto’s. Op vrijdag was er gelegenheid om te trainen en tot onze stomme verbazing reed er een prachtige gele Le Mans wagen mee. Een LMP 3. Een Ligier om precies te zijn. Met reclame voor Jumbo er op. LMP 3 staat voor Le Mans Prototype. Alle LMP 3’s hebben dezelfde technische specificaties maar ze kunnen door verschillende bedrijven worden gebouwd. Klik op: http://www.europeanlemansseries.com/en/elms/the-different-classes/4 om de verschillen te bekijken. De door een acht cilindermotor aangedreven auto was enorm snel. Zoiets hadden we nog niet eerder op het circuit van Zandvoort gezien of gehoord. Een andere opvallende auto was een Renault RS01.
Ook die auto was gemeen snel. Terwijl we foto’s maakten zagen we dat ook David Hart van de partij was. Met een Porsche. Een witte. Totaal telde het deelnemersveld 24 auto’s. Voldoende om een spannende race te garanderen. En die kwam er! Op de zaterdag begon het bij de start te regenen. En te waaien. Een aantal van de deelnemers besloten om op regenbanden te starten terwijl anderen in eerste instantie op slicks reden. Wij waren volledig gefocust op de Ligier van Jumbo. Wat was “dat ding” enorm snel. En supergaaf om te zien en te horen.
Op exact het juiste moment zaten we bij Bernie’s. Van boven af hadden we perfect zicht op de pitstop van de Ligier. Kijk maar naar onze foto’s en het filmpje. Dat de race uiteindelijk gewonnen werd door de Renault RS 01 hebben we niet meer mee gemaakt. Het bleef namelijk regenen en waaien en nadat we nog een tijd op de tribune hadden gezeten besloten we om naar huis te gaan toen een Porsche er hard was af gegaan.
De hoogste gemeten snelheid van de Ligier was 272,7 kilometer en de snelste rondetijd was 1,33453. De Renault RS01 haalde 256,5 en deed een rondje in 1,35898. Op 6 januari is er weer een lange afstandsrace op het circuit van Zandvoort. Met gratis entree! Ga voor mijn korte video naar   
https://youtu.be/6I5YKJlEQjE  en naar https://www.facebook.com/pg/classiccarsandlifestyle/photos/?tab=album&album_id=1353237801468466 om de overige foto’s te bekijken. 

Oude artikelen