Een heerlijke stoofschotel
Wanneer het eerder donker wordt en de temperatuur zakt smaakt een ouderwetse stoofschotel buitengewoon goed. Jachtschotel is een ouderwets lekkere stoofschotel waar je de tijd voor moet nemen.
Je maakt jachtschotel met stoofvlees, bruine bonen, uien, laurierblaadjes, zwarte peper, bouillonblokje, kruidnagel, margarine. Vroeger maakte ik graag jachtschotel na een drukke werkweek. Om heerlijk tot rust te komen. Ik begon om 17.00 uur zodat de jachtschotel vanaf 17.30 tot 20.30 lekker kon stoven terwijl het huis zich vulde met de meest heerlijke geuren en je daardoor steeds meer trek in eten kreeg. De door mij bereide jachtschotel is lekkere stevige kost en lijkt daardoor bij uitstek geschikt voor hele koude dagen in de herfst, de winter en de vroege lenteperiode. Maar ik maak dit gerecht ook regelmatig in de zomer klaar.
Wat heb
je nodig?
-een pan
om de jachtschotel in te stoven. De mijne is van Le Creuset
-een set
vlammenspreiders wanneer je net als ik op gas kookt
-een
koekenpan om de ui in te fruiten
-een
ovenschaal
-een
zeef
De
ingrediënten
-sucadelapje
-blik of
pot bruine bonen
-uien
-laurierblaadjes
-zwarte
peper
-bouillonblokje
-kruidnagel
-margarine
Maak de
gewenste hoeveelheid uien schoon en snipper ze klein. Fruit ze in een koekenpan
met wat margarine op een laag vuur lichtbruin. Snij de sucadelapjes in kleine
stukjes. Ik haal de grotere stukken vet er uit. Braad de stukjes vlees in de
braadpan met wat margarine rondom bruin. Open het blik of de pot bruine bonen
en giet het vocht bij het vlees in de braadpan. Vang de bonen op in de zeef en
voeg daarna zoveel bonen aan het vlees toe als gewenst. Voeg het bouillonblokje
toe en een paar laurierblaadjes en wat zwarte peper en een heel klein beetje
kruidnagel. Doe de deksel op de pan en zet de pan op de kleinste gaspit op de
vlammenspreiders en laat rustig sudderen.
Wanneer de uitjes gefruit zijn voeg
je die ook aan het mengsel toe en roert goed. Doe de deksel terug op de pan en
laat minimaal twee uur sudderen. Proef dan of alles op smaak is en voeg
eventueel extra peper of kruidnagel toe. Het stoofvlees is na twee uur stoven
wel eetbaar maar wordt veel lekkerder wanneer je nog een uur wacht. Doe daarom
de deksel terug op de pan en laat nog een uur sudderen.
Wanneer
de jachtschotel op smaak is giet ik de inhoud uit de braadpan over in een
ovenschotel. Daar strijk ik voorzichtig een laag aardappelpuree over. Daar
overheen kruimel ik een beschuit. Op de laag puree en het beschuitkruim leg ik
een paar kleine stukjes margarine. Nu gaat de ovenschaal in de oven die ik op
de grillstand heb gezet met de warmte van boven. Wanneer de bovenkant mooi
bruin is haal ik de jachtschotel uit de oven en serveer op voorverwarmde
borden. Je zou
er verse kropsla of komkommer bij kunnen serveren. Hieronder staat een leuke
video over de bereiding. Bon appetit!