Huis Doorn

In Nederland hebben we het steevast over de Eerste Wereldoorlog maar in de omringende landen praat men over de Great War.Eén van de hoofdrolspelers van de Eerste Wereldoorlog was de Duitse Keizer.

Hij was één van zijn bondgenoten te hulp geschoten en eind 1918 dacht hij er nog steeds niet aan om af te treden. Pas nadat er van uit allerlei kampen enorme druk op hem was uitgeoefend besloot hij dat hij had afgedaan als leider. Hij was eind oktober 1918 met de trein naar een hoofdkwartier van zijn troepen in Spa in België  gereisd en hoorde daar dat hij beter kon vertrekken. Om die reden arriveerde hij op een vroege najaarsochtend op 10 november in Limburg. Op 11 november arriveerde de Keizer op Kasteel Amerongen bij Graaf van Aldenburg Bentinck. Het is de bedoeling dat hij daar een paar dagen blijft. Op 28 november doet de Keizer afstand van de troon. In het voorjaar van 1919 krijgt de Keizer toestemming om in Nederland te blijven en om een woning te zoeken. In augustus van 1919 koopt hij Huis Doorn.
Na een ingrijpende verbouwing verhuist hij in 1920 naar zijn nieuwe woning. Hij richt het huis in met een selectie van  prachtige meubels, schilderijen, zilver en porselein uit zijn paleizen in Potsdam en Berlijn. In totaal arriveren er 59 treinwagons met zijn lievelingsstukken.
Op de eerste en derde zondag van de maand mag je vrij door het huis lopen om rond te kijken. Alle andere dagen worden er rondleidingen gehouden. Het team van Met de camera op pad was er op een dag dat we op eigen gelegenheid mochten kijken. In alle opengestelde ruimtes stonden gidsen die de vele vragen van de bezoekers welwillend konden beantwoorden. Zo kwamen we aan de nodige achtergrondinformatie. Ik heb een leuke video gemaakt. Klik op: https://youtu.be/bZWSOyOgu9M om die te zien. 
Meer info krijg je hier: http://www.wereldoorlog1418.nl/keizer-wilhelm/vlucht/ En op deze website http://www.huisdoorn.nl/nl/museum/huis-doorn/   en last but not least op deze website: http://www.huisdoorn.nl/nl/paviljoen-woi/ .

Oude artikelen