De eerste auto van de Louwman collectie



In Classic Cars and Lifestyle nummer 4-2017 dat op 15 juni verschijnt beginnen we een serie artikelen over het Louwman Museum. Je kan het magazine gratis downloaden op https://www.classiccarsandlifestyle.nl/magazine. De prachtige Louwman collectie telt heel veel auto’s en automobilia. Er is ook een ruime hoeveelheid fietsen en motorfietsen en brommers te zien. En er  zijn allerlei andere zaken die met de auto te maken hebben te zien. Nog steeds wordt de collectie regelmatig aangevuld en uitgebreid. Maar ooit was er een auto die het begin vormde van de unieke verzameling. Dat was een Dodge. Die auto was op het moment van de aankoop door P.W. Louwman in 1934 al twintig jaar oud. 

Staats Spoor

In 1923 start dhr P.W.Louwman samen met dhr A.Parqui het bedrijf Louwman en Parqui. In 1924 beginnen ze in de Lekstraat in Den Haag met de import van Dodge. Het grote pand ligt tegenover station Staats Spoor. 

Tegenwoordig is daar het Centraal Station te vinden. Op de website van de Louwman groep staan een paar leuke fotos: http://www.louwmangroup.nl/about-louwman-group/history/

Dwalend door het museum

Wanneer je door het museum loopt sta je op een onverwacht moment oog in oog met de eerste auto uit de collectie. De auto staat voor een grote zwart wit foto van het toenmalige pand. Op een andere muur hangt een grote foto van de heer P.W. Louwman. Wanneer je in het restaurant van het museum rond kijkt zie je dat daar ook een Dodge staat en dat het gebouw en het kantoor zijn nagebouwd.

Veel accessoires

De uit 1914 stammende Dodge die in 1934 door P.W.Louwman wordt gekocht is één van de eerste exemplaren die door de broers John en Horace Dodge zijn gebouwd. De auto zit stampvol met accessoires. Dat kan je zien wanneer je goed naar de zwarte auto kijkt. Op het portier zit een hellingshoek meter. Er is elektrische verlichting aanwezig. De auto heeft een dynastart en instelbare spatbord-spiegels. De zijruitjes zijn van geslepen glas. 
De auto heeft twee waarschuwings-fluiten. Er zit een stuurslot met een cijfercombinatie op de stuurkolom en er is een “fat man’s steering Wheel” gemonteerd. Dat kan omklappen bij het in- en uitstappen. Last but not least heeft de Dodge al een voor- en achterbumper.In het Louwman Museum zijn nog veel meer leuke, aparte en exclusieve auto’s te zien. Alle  informatie staat op http://www.louwmanmuseum.nl/

Oude artikelen